Winomierz v2.0


Program daje nam możliwość przygotowania wina (nastawu) w bardzo łatwy sposób.
Uwzględnia objętość dodawanych rodzynek do soku oraz ich cukier a nawet kwas.
W wersji 2.0 przyjęto założenia, że na 1kg rodzynek przypada:
1) 1.4L objętości balonu
2) 500g cukru
3) 10g kwasu
W programie można również zaznaczyć ile posiadamy danego soku z owoców, ile posiadamy rodzynek, wybrać rodzaj wina, ustawić jaka moc nas interesuje.



Obliczenie ile alkoholu możemy uzyskać z danej ilości cukru przy udziale drożdży kierowałem się równaniem reakcji:

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 (jedna cząsteczka glukozy = 2 cząsteczki etanolu + 2 cząsteczki dwutlenku węgla)
Po podliczeniu otrzymamy 180 gramów (masa jednego mola - cukru prostego)
z drugiej strony otrzymujemy 92 g etanolu
Czyli: 180 g glukozy = 92 g etanolu
zakładając, że wydajność fermentacji rzeczywista (w praktyce) wynosi około 90% w programie założono:
92 * 0.9 = 82,8 (90%)
180/82,8 = 2,1739g (2,17g cukru = 1g etanolu)
2,1739 * 0,79 = 1,717g (1,717g cukru = ml etanolu)
1,72kg cukru = 1L spirytusu